Miehistö

Miehistö helikopterissa

Vas. lentäjä J-P Mattila, lääkäri Janne Virta ja lentoavustaja Teppo Koskue.

Medi-Helin lääkärihelikopterissa oli kolmen hengen miehistö: lääkäri, lentäjä ja lentoavustaja (myöh. HEMS-pelastaja). (FinnHEMSin Rovaniemen kopterissa on poikkeuksellisesti kaksi lentäjää.)

Lääkäri Reitala tilanne päällä

Lääkäri Janne Reitala.

Lääkärit olivat aluksi EMA Group -nimisen yrityksen palveluksessa. Vuodesta 2003 Medi-Heli vastasi itse lääkintäpalveluista, Vantaalla vuoteen 2006, Turussa vuoteen 2007. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri alkoi vastata lääkinnällisestä toiminnasta Vantaalla vuodesta 2006, Turussa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vuodesta 2007 eteenpäin. Lääkärit olivat pääsääntöisesti koulutukseltaan anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäreitä, jotka olivat saaneet koulutuksen elintoimintojen ylläpitämiseen. Monella heistä oli myös ensihoidon erityspätevyys.

Night Vision Goggles

Suomessa lääkärihelikopterilentäjän vaatimuksiin kuuluu pimeänäkölaitteiden (NVG) hallinta. Oik. HEMS-pelastaja Juha Leppänen, kouluttaja Harald Hartmann ja lentäjä JP Mattila.

Lentäjän vaatimuksina oli helikopteriansiolupakirja, vähintään 1000 tuntia päällikkönä helikopterissa, yhden ohjaajan mittarilentokelpuutus, NVG-kelpuutus (pimeänäkölaitteet) sekä HEMS MCC -kelpuutus. Lentäjät tulivat lento-operaattoreiden mukana. Operaattoreita kilpailutettiin vuodesta 1997 alkaen. Medi-Helin viimeisenä operaattorina oli Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab (SHT), joka toimi yhtäjaksoisesti operaattorina Turussa ja Vantaalla 2000-luvun alkupuolelta lähtien.

HEMS-pelastaja kolaripaikalla

Lentoavustaja eli HEMS-pelastaja Heikki Aarela mukana auttamassa kolaripaikalla.

Lentoavustajan tehtävänä oli lentosuunnistus, tähystäminen laskujen ja nousujen aikana sekä avustaminen tapahtumapaikalla tarvittavissa, myös lääkinnällisissä tehtävissä. Alkuaikoina lento-operaattori palkkasi lentoavustajat, mutta jo melko pian lentoavustajat saatiin kunnilta. He olivat palomies-sairaankuljettajia, joilla oli tehtävään annettu erikoiskoulutus. Myöhemmin lentoavustaja-nimike vaihtui HEMS-pelastajaksi.