Vaasan Medi-Heli Pete

Medi-Heli Pete paloasemalla

Vaasan Medi-Heli Pete laskeutumassa tukikohtaan Vaasan pelastuslaitokselle.

Vaasan toiminta oli kaiken aikaa haasteellista

Vuonna 2005 Medi-Heli haki etuja useamman kopterin yhteistoiminnasta Vaasasta, jonne oli perustettu lääkäri- ja pelastushelikopteri Pete vuoden 2003 keväällä. Vaasan kopterilla oli runsaasti ongelmia rahoituksen kanssa ja lopulta se kaatui vuonna 2009 epäselvyyksiin varojen hankinnassa.

Peten taustalla oli kansalaistoiminta. Paikalliset aktivistit Minta Manninen ja Anna-Lena Lövdal keräsivät 50 000 nimen adressin, joka toimitettiin 2000-luvun alussa silloiselle sisäministeri Kari Häkämiehelle. Yhdessä ruotsalaisten kanssa yritettiin EU-projektin nimissä, mutta tulosta ei syntynyt. Vasta vuonna 2002 Manninen ja Lövdal yhdessä Vaasan pelastusjohtaja Simo Kakkurin kanssa keräsivät toimintakykyisen taustaryhmän ja perustivat Pohjanmaan Pelastushelikopterin Tuki ry:n. Toiminnanjohtajaksi ryhtyi Lars-Eric Östergård.

Peten helikopterin tukikohta oli Vaasan pelastuslaitoksella. Alkuaikoina lääkäri jouduttiin hakemaan sairaalasta, mutta myöhemmin Vaasan pelastuslaitokselle rakennettiin päivystystilat koko miehistölle.

Lentäjä Anne Hautaluoma

Lentäjä Anne Hautaluoma.

Yksi Vaasan Medi-Heli Peten lentäjistä oli nainen, Anne Hautaluoma. Naispuolisia helikopterilentäjiä oli tuohon aikaan vain kolme.

Pete ja miehistö

Vaasan Medi-Heli Peten miehistössä oli alkuaikoina sairaanhoitaja, mutta myöhemmin lääkäri.