Toimintaperiaate

Medi-Heli metsässä

Helikopterilla pääsee nopeasti paikkoihin, jonne muilla kulkuvälineillä olisi hankala mennä.

Hoito tapahtumapaikalla

Lääkärihelikopteri Medi-Helin tärkein tehtävä oli viedä lääkäritasoinen ensihoito hätätilapotilaan luo mahdollisimman nopeasti. Medi-Helin tukikohdissa oli lääkäri, lentäjä ja lentoavustaja kolmen minuutin lähtövalmiudessa ympäri vuorokauden. Kohde saavutettiin 30 km:n säteellä 10 minuutissa, 50 km:n säteellä 15 minuutissa ja 100 km:n säteellä 30 minuutissa. Sääolosuhteiden estäessä lentämisen tai kohteen ollessa lähellä mentiin autolla.

Lääkäri Erosuo ambulanssissa

Lääkäri Juha Erosuo hoitaa potilasta ambulanssissa.

Medi-Heli ensisijaisesti hoiti potilaita paikan päällä, siten että heidät voitiin kuljettaa ambulanssilla jatkohoitoon. Lääkäri seurasi tarvittaessa mukana. Vain harvoin potilas kuljetettiin kopterilla sairaalaan. Näin toimittiin, jos potilas tarvitsi pikaista sairaalahoitoa (esim. leikkaushoito) tai tapahtumapaikka oli hankalan matkan päässä muilla kulkuvälineillä.

Hätäkeskuspäivystäjä Noora Laakso

Keravan hätäkeskuksessa päivysti vuonna 2010 Noora Laakso.

Medi-Helin hälytyksistä 70% tuli hätäkeskusten kautta, loput viranomaiskanavien kautta. Hätäkeskuksessa päätettiin Medi-Helin kutsumisesta. Medi-Helin apu oli kaiken aikaa potilaille ja hälyttäjälle maksutonta.

Lääkäri Janne Virta hoitaa kolaripotilasta

Lääkäri Janne Virta hoitaa potilasta kolariautossa.

Medi-Heli -lääkärihelikoptereita oli enimmillään kolme. Ensimmäinen oli Medi-Heli 01 Vantaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, toinen Medi-Heli 02 Turku Turun lentoasemalla ja vuosina 2006-2009 toimi Medi-Heli -nimen alla myös Vaasan pelastushelikopteri Pete Vaasan pelastuslaitoksella. Vantaan Medi-Heli palveli ensisijaisesti Uuttamaata poislukien Helsinki, jossa se kävi vain poikkeustapauksissa. Helsinkiläisiä palveli oma lääkäriambulanssi.

Konsultaatio Lehtonen Jarmo

Lääkäri Jarmo Lehtonen konsultoi eli antaa ohjeita puhelimitse.

Konsultointi

Toinen tärkeä tehtävä oli antaa puhelimitse neuvoja eli konsultaatiota ambulanssien ensihoitajille, avohoidon lääkäreille, laivojen sairaanhoitajille, rajavartiolaitokselle ja poliisille. Konsultaatioita oli vuosittain useita tuhansia.

Opetus ja valistus

Medi-Heli antoi koulutusta eri ensihoito-organisaatioille, kuten pelastuslaitoksille ja hätäkeskuksille sekä myös ensihoidon ulkopuolisille, kuten rajavartiolaitokselle ja poliisille. Lääkärit kävivät laitoksissa luennoimassa. Heille oli jaettu omat vastuualueet.

Pukkilan VPK

Pukkilan VPK vieraili Medi-Helin Vantaan tukikohdassa tammikuussa 2006.

Medi-Heli vieraili jääkiekkoleirillä Järvenpäässä

Medi-Heli vieraili jääkiekkoleirillä Järvenpäässä vuonna 2004.

Tukikohdissa kävi paljon vieraita tutustumassa toimintaan. Tässä yhteydessä vieraita valistettiin toiminnan periaatteista sekä itse ensihoidosta. Medi-Heliä pyydettiin myös vierailemaan tapahtumissa, jonne mentiin päivystyskokoonpanolla, kun se ei häirinnyt työtehtäviä. Tällaisia tilaisuuksia järjestivät mm. Autoliitto, koulut ja erilaiset yhdistykset, kuten esim. Karavaanarit.

Palkinnot

Medi-Helin henkilökunta näki eritasoista toimintaa liikkuessaan toimialueellaan. Lääkärihelikopteri oli ensihoidon auktoriteetti. Tätä haluttiin hyödyntää palkitsemalla ansioituneita toimijoita. Medi-Helin huomion katsottiin ja toivottiin edistävän ensihoidon asiaa ja toimijoita. Niinpä päätettiin jakaa Ensihoidon laatupalkintoa vuorovuosin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Palkitsemistilaisuuksiin kutsuttiin tiedotusvälineitä ja paikallisia päättäjiä.

Laatupalkinto Tuusulan pelastuslaitos

Tuusulan pelastuslaitoksen sairaankuljetus sai ensihoidon laatupalkinnon vuonna 2006.

Palkinnon saivat mm. Orimattilan Sairaankuljetus Oy, Tuusulan pelastuslaitoksen sairaankuljetus, Vantaan pelastuslaitoksen sairaankuljetus ja Someron sairaankuljetus.