Den nya basen i Vanda

Vandas ny bas 2009

Centralt läge. Medi-Helis bas i Vanda står mitt emot Terminal 2, på andra sidan om start- och landningsbanan.

Som ett slags tecken på en förestående framtid och fortsatt verksamhet färdigställdes en ny, omsorgsfullt och för verksamheten planerad, bestående bas vid Helsingfors-Vanda flygplats. Den nya basen uppfördes granne med den gamla baracken som fungerade som bas i många år.

Den nya basen från flygfältssidan

Funktionellt. Så här ser basen ut från andra hållet.

På den nya basen finns utöver ändamålsenliga rum för både besättning och materiel även rum för skolning, kontor och gym. Planeringen utgick från de erfarenheter Medi-Heli hade samlat på under åren.

Den nya basen i Vanda

Engagerade. Läkaren Janne Virta, piloten Petteri Jokinen och flygassistenten Heikki Aarela representerade personalen i planeringen av den nya basen.

I helikopterhallen finns rum för både helikopter och utryckningsbil. Besättningen har rum i övre våningen medan den nedre är avsedd för skolning, kontor och så finns plats för förråd.

Invigning av den nya basen, Matti Vanhanen

Festligt. När den nya basen invigdes hade flera äran att klippa bandet, från vänster läkaren Janne Virta, dåvarande statsministern Matti Vanhanen, ordföranden för Medi-Heli rf Heli Paasio, läkaren Ari Kinnunen och läkaren Hetti Kirves.

Petteri Suominen använder ledstången

I andra våningen. Besättningen har jour en trappa upp och snabbaste sättet att ta sig ner en ledstången. Piloten Petteri Jokinen visar hur man gör.

Gymträning

I gott skick. På den nya basen finns eget gym och flygassistenten Seppo Sallankivi passar på och tränar mellan uppdragen.