Principer för verksamheten

Medi-Heli i skogen

Snabb. Helikoptern når snabbt fram även på platser som andra transportmedel har svårt att nå.

Vård på platsen

Det allra viktigaste uppdraget klart; var att akutvård på läkarnivå skulle nå patienten i nöd så snabbt som möjligt. På basen var läkare, pilot och flygassistent redo att rycka ut dygnet runt på tre minuters varsel. Helikoptern nådde målet på 30 kilometers avstånd på 10 minuter, på 50 kilometers avstånd på 15 minuter och på 100 kilometers avstånd på 30 minuter. Och om väderförhållandena hindrade helikoptern från att lyfta åkte man i bil.

Läkaren Erosuo i ambulansen

Första hjälpen. Läkaren Juha Erosuo och en akutpatient.

I första hand gav läkaren akutvård på plats och sedan transporterades patienten till sjukhus för fortsatt vård. Vid behöv följde läkaren med i ambulans. Det var inte ofta man transporterade patienten till sjukhus i helikopter. Det gjorde man om behovet av ingrepp var brådskande, som operation, eller om olycksplatsen låg på besvärligt avstånd med tanke på andra transportmedel.

Nödcentralarbetare Noora Laakso

Ring 112. Noora Laakso hade år 2010 jour på nödcentralen i Kervo.

70 procent av alla larm nådde Medi-Heli via nödcentralerna, de övriga kom via andra kanaler som myndigheterna upprätthåller. Nödcentralen avgjorde om man kallar på Medi-Heli. Under alla år var hjälpen från Medi-Heli gratis för både patient och den som kallade på hjälp.

Läkaren Janne Virta sköter olyckspatient

Första hjälpen. Läkaren Janne Virta och en akutpatient.

I ett skede hade Medi-Heli tre läkarhelikoptrar. Den första, Medi-Heli 01, hade Helsingfors-Vanda flygstation som bas, den andra, Medi-Heli 02 hade Åbo flygstation som bas. Och under 2006-2009 fungerade också räddningshelikoptern Pete i Vasa inom ramen för Med-Heli. Medi-Heli i Vanda flög främst i Nyland med undantag för Helsingfors där Med-Heli landade enbart i undantagsfall. I Helsingfors fanns en egen läkarambulans.

Konsultation Lehtonen Jarmo

Konsultation. Läkaren Jarmo Lehtonen svarar på frågor och ger råd i telefon.

Konsultarbete

Ett annat viktigt uppdrag var att ge råd i telefon. Akutvårdare i ambulans hade möjlighet att konsultera jourhavande läkare på Medi-Heli. Konsulttjänsterna riktade sig också till läkare inom öppenvården, sjukvårdare på fartyg, räddare på gränsbevakningsväsendet och polisen. Varje år hade Medi-Heli hand om tusentals konsultationer.

Skolning och information

Medi-Heli ägnade sig även åt skolning i akutvård avsedd för personal inom räddningsverken och nödcentralerna men även för gränsbevakare och poliser. Läkarna besökte olika instanser och höll föreläsningar. Läkarna hade sina egna ansvarsområden.

Pukkilas VPK

Gäster. FBK från Pukkila besökte Medi-Heli i Vanda i januari 2006.

Medi-Heli visiterade ishockeycamp i Träskända

Besök. Medi-Heli hälsade på ett ishockeyläger i Träskända i januari 2004.

Många människor besökte baserna för att stifta bekantskap med verksamheten och fick samtidigt information om både verksamhetsprinciper och akutvård. Medi-Heli besökte också olika evenemang och den äran föll på det team som hade jour, förutsatt att ingenting hände. Bakom sådana evenemang stod till exempel Automobilförbundet, skolor och föreningar som till exempel Karanavaanarit, det vill säga husvagnsfolket.

Priser

Under åren upplevde Medi-Helis personal fältarbete av varierande nivå. Läkarhelikoptern var auktoritet inom akutvård och man ville dra nytta av det genom att belöna särskilt förtjänta aktörer. Man ansåg att uppmärksamhet från Medi-Heli skulle gagna dem som arbetade inom akutvård. Så beslöts att man delar ut ett årligt kvalitetspris för akutvård, varannan gång i Nyland, varannan i Egentliga Finland. När det var dags att dela ut priset kallade man på pressen, radio och lokala beslutsfattare.

Kvalitetspris Tuusula räddningsverket

Beröm. Ambulanspersonalen vid Tusby räddningsverk gjorde väl i från sig och uppmärksammades 2006 med Medi-Helis kvalitetspris.

Bland annat uppmärksammades ambulansföretaget Orimattilan Sairaankuljetus Oy, ambulanspersonalen vid Tusby och Vanda räddningsverk och ambulanspersonalen i Somero.